فناوری در خدمت نشر یا مانعی پیشرو؟
به گزارش خبرگزاری نشرپرس، امامی با تأکید بر تأثیرات فناوری در نشر جهانی، گفت: «تکنولوژیهای نوین، آثار مثبتی در صنعت نشر بینالمللی بر جای گذاشتهاند. امروزه سرانهی مطالعه صرفاً از روی کاغذ سنجیده نمیشود، بلکه کتابهای الکترونیکی و حتی مطالعه در صفحات مجازی نیز به آن افزوده شدهاند.»
او با اشاره به قدمت صنعت نشر، افزود: «با وجود سابقهی کهن این صنعت، فناوری آنطور که باید نتوانسته نقشی مؤثر در ارتقای آن ایفا کند. بیشترین نمود آن تاکنون در تولید کتابهای صوتی، دیجیتال و طراحی جلد با کمک هوش مصنوعی بوده است؛ اما در حوزهی اقتصاد نشر، این ظرفیتها مغفول ماندهاند.»
امامی تأکید کرد: «در بسیاری از کشورها، پیش از تألیف یا انتشار کتاب، تأمین مالی با مشارکت مستقیم مردم انجام میشود. مخاطبان کتاب را پیشخرید میکنند یا برای تولید آثار ارزشمند ملی کمک مالی میپردازند؛ اما در ایران هنوز مؤلف باید تلفن به دست بگیرد و برای چاپ اثرش بهدنبال ناشر بگردد.»
او با انتقاد از نبود مدلسازی کسبوکار در بهرهگیری از فناوری در نشر، تصریح کرد: «نگاه سیستمی به فناوری در صنعت نشر ما تعریف نشده است. این نگاه دو بُعد دارد: یکی سیاستگذاری در حوزهی تولید محتوا، ناشر و مترجم، که فناوری کمتر به آن راه یافته و دیگری سیاستگذاریهای کلان که در فرآیندهایی مثل ممیزی و دریافت کتاب، از فناوری استفاده میکنند.»
بهگفتهی امامی، فناوری جایی رشد میکند که رقابت بازار وجود داشته باشد؛ اما چون نشر ایران هنوز نگاه تجاری ندارد، بسیاری از فعالان این حوزه با تردید به ابزارهای فناورانه نگاه میکنند. او خاطرنشان کرد: «فناوری به معنای حذف کتاب فیزیکی نیست، بلکه میتواند بازار نشر را توسعه داده و به اقتصاد آن جان تازهای ببخشد.»
سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از ۱۷ تا ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ با شعار «بخوانیم برای ایران» در مصلی امام خمینی (ره) در حال برگزاری است.